· 

De wereld verandert

Maar de blik op #beveiligers en met name portiers wordt steeds stugger, ze mogen steeds minder... ze worden steeds harder aangepakt bij het evt. gebruik van (gepast) #geweld om zichzelf te verdedigen tegen deze steeds harder wordende maatschappij. U moet het verbaal aankunnen meneer/mevrouw de portier, u heeft hier toch een #specifieke training voor gehad? U dient deëscalerend op te treden. O u heeft zich #verdedigd tegen meerdere personen en daarbij 1 klap gegeven? Als het geen veroordeling en straf oplevert ben je als beveiliger vrij snel wel je pas, en dus goedkeuring justitie/politie kwijt, en vervolgens dus ook je inkomsten. En dan?


#Politiemedewerkers hebben diverse middelen die beveiligers niet hebben, #handboeien, #pepperspray, #wapenstok, in uiterste nood een #vuurwapen, allen bedoeld om zich in toenemende mate te wapenen en beschermen tegen geweld, ook om hiermee afstand tot de “dader” te behouden zodat #fysieke #agressie en geweld tot een minimum beperkt kan worden en elke situatie zsm kan worden afgehandeld. Deze hebben beveiligers niet...


Wel hebben veel portiers de eerste contacten met deze “daders” & #probleemgevallen... vaak wordt op advies of initiatief van de beveiliger de politie ingelicht omdat hij/zij de situatie niet verbaal kan oplossen. Dit ligt natuurlijk voor het grootste deel niet aan de ervaring en capaciteiten van deze portier maar aan het sterk verstoorde gedragspatroon van de “dader”.... daarom klaagt men over het sterk toegenomen geweld misschien? Waar de beveiliger dus als eerste mee te maken krijgt, echter niets mee kan/mag behalve verbaal of terughoudend op reageren als hij/zij het werk & het inkomen niet wil verliezen... vervolgens heeft de politie, die regelmatig pas na 30 of meer minuten ter plaatse is... alle middelen om hier daadkrachtiger mee om te gaan, incl een veel breder gedragen begrip en vertrouwen van het publiek en de overheid. 


Beveiligers & portiers #gastheer zinlijke het vooral staan bij aanvang dienst al flink achter, potentieel met het ene been in het ziekenhuis en de ander in de cel... althans zo voelt het soms... best tegenstrijdig toch? 


Dus geachte overheid, neem het signaal van de maatschappij en onze redders in het blauw vooral serieus maar vergeet die door jullie zelf gescreende en goedgekeurde beveiligers vooral niet... de eerste lijn van hulp en verdediging in veel heftige situaties die op zijn minst op wat meer erkenning en vertrouwen zou moeten kunnen rekenen. 


Alleen als complete maatschappij kunnen we deze trend misschien nog tegen gaan, maar daar is dus meer voor nodig. 


Zomaar een gedachte van een beveiliger & horecaportier...


Tekst geschreven door 

Dicky Kriek op Facebook