· 

inhuur in de beveiliging

Steeds vaker verbazen we ons erover dat beveiligingsorganisaties elkaar inhuren en mensen overal maar wegtrekken om klussen te bezetten. Volgens ons is dit zorgelijk, Als je als organisatie kiest voor een beveiligingspartner kies je daar hopelijk bewust voor. Nu is het met deze trend mogelijk dat je juist de concurrent of een beveiliger waar je niet tevreden over was wederom op je klus krijgt die je het liefst helemaal niet wilt zien. Een beveiligingsorganisatie is volgens ons geen uitzendbureau en het doel mag toch niet zijn om zoveel mogelijk mensen weg te zetten. Ook zie je dat beveiligers in deze flex houding meegaan en daardoor beveiligingspassen hebben van tal organisaties waar ze af en toe eens voor werken. De instelling is heeft jan geen werk dan piet wel en ga ik daarheen voor het geld. Uiteraard begrijpelijk want de beveiliger wil werken en moet de kost verdienen. Maar door deze verschuiving van een vast team naar flexwerkers zien we echter wel dat de kwaliteit hard achteruit gaat. Wat interesseert mij het ook ik loop met reclame van een ander bedrijf is een veel gehoorde opmerking. Dit kan toch niet de opzet zijn van inhuren van veiligheid ?  Echter moet ik wel toegeven dat voor hele grote partijen het vaak ook niet anders mogelijk is dan inhuren maar zelfs de kleinere partijen huren structureel mensen in ( of elkaar ). En zeg zelf als jij met een jas van een concurrent op het werk staat geeft dat hetzelfde gevoel als iets wat je samen met je collega`s hebt opgebouwd ? En op deze manier lijken kleinere bedrijven heel wat, Zelfs vacatures en Facebook berichten met werk van andere partijen lijkt een standaard te worden maar is het niet pronken met andermans veren ? en eigenlijk hebben ze zelf amper werk om hun vast team bij elkaar te houden.  In evenementen en horeca is dit zeker Het geval surveillance en object lopen vaak wel dezelfde gezichten moet ik bekennen.

 

Dit is zeker niet bedoeld als aanval naar bedrijven of beveiligers in persoon maar een weerspiegeling van een trend die opvalt en niemand verwoord op deze manier.

 

Ben jij het eens met deze uitgesproken blog delen wordt gewaardeerd !! 

 

Klaas Timmenga

Manager BVE-Dienstverlening